belli belirsiz bir feminist geçmişim olmasının yanında toplumsal cinsiyetin erkek olanı ile mücadeleyi sürdürmeye çalışıyorum bireysel bazda. bu amaca hizmet eden notlar:
- regl olmak bir hastalık değildir. regl olmak, hamilelik dönemi dışında, sağlıklı olmanın bir göstergesidir. asıl regl olmamak bir hastalık belirtisidir. kadınların bu dönemde çektiği acılar dışında, hastalık olarak tanımlanmasının erkeksi bakış açısından kaynaklanmaktadır. kendilerinde olmayan, olursa gerçekten sorun olacak bişeyi (bi kaç litre kan kaybetmek) hastalık olarak tanımlamışlardır. halbuki sadece kadınlardan oluşan bi topluluk düşünürsek, kuramsal yaklaştığımız için daha önce erkeklerle temasa geçmediklerini de düşünebiliriz. her birine her ay bir kez olan bişeyi hastalık olarak tanımlayıp tanımlamayacaklarını düşünelim. yani mutlaka bi adı olurdu ama hastalık olmazdı heralde. nasıl ki burunda mukus birikmesi her zaman hastalık olarak tanımlanmıyorsa (tamam ikisi farklı şeyler ama dediğimi anlayın). hastalık yerine regl kelimesi gayet uygun görünüyo benim gözüme. hmm sevmiyosunuz bu kelimeyi, söyleyemiyosunuz o zaman "mens" diyebilirsiniz. mensturasyonun kısaltılmışıdır, genelde sağlıkçılar kullanıyor sanırım.
- "bayan" kelimesi son 10 yılda yeni bi şekil aldı ve bir ön-hitap kelimesi (bayan özdemir örneğin) yerine kadın cinsiyetini ifade etmek üzere kullanılmaya başladı. "3 bayan geldi bugün" gibi mesela. kıl olanların bile kullandığını dilimize yapışan ve çıkmayan bu kelimenin özünde de tahmin edilbileceği üzere toplumun bekaret takıntısı yatmaktadır. bireysel olarak kimseye takıntılı yaftasını yapıştırmak istemem tabi, bilmeden tanımadan ama zaten toplmusal cinsiyetin olayı bu. bireysel olarak bireyler tarafından oluşturulmamasına rağmen yaptığımız bir çok eylem ile destekliyor ve yeniden oluşturuyoruz.
insanların iki cinsiyeti vardır: erkek ve kadın. (kurukafa sırıtıklara not: eşcinseller de bu iki kategoriden birine girer. yalnızca yönelimleri (tercih değil) farklıdır.) bi erkeğe erkek demek ne kadar az kabaysa kadına da kadın demek o kadar az kaba görülmelidir kanımca. bunu normalleştirmek için de elimden geleni yapmaktayım. ön-hitap değil de direk hitap olarak kullanılan "bayan" yerine de (ör: "bayan bakar mısınız?") "hanımefendi" gibi süpper hoş bi kelimeyi önermekteyim(ör: "hanımefendi bakar mısınız?"). kullanın bu kelimeyi, görecekseniz hem insanların size bakış açısı, hem sizin insanlara karşı bakış açınız değişcektir.
saygılarımla arz ederim...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Yorumların ve yazıların çok. Beni tek rahatsız eden şey feminist olman:) Tebrikler. Böyle devam et
"çok hoş" olacaktı. Özür dilerim aceleye geldi.
- önemli olan nasıl göründüğümüz ya da adlandırıldığımız değil, yaptıklarımızdır.
- bruce?
evet feminist kelimesi ne yazık ki insanlara biraz itici gelebiliyor. aslında feminist zamana göre dalga dalga ayrılıyolar. enyse burda fazla detaya girmeyelim. ama şunu da belirteyim erkek feminist olmaz.
Feminist ha? İlginç..Kadın haklarını her kadın gibi bende sonuna kadar savunurum ama bence femnistlik daha farklı bişey sanırım. Ben sdece eşitlikten yanayım.
Yorum Gönder